Shrnutí stanování na Horkách 2020

21.08.2020 08:17

Stanování na Horkách se stalo pro SDH Bříství tradicí. Řadu let již dávají členové hlavy dohromady, aby vymysleli program.

 Letos děti přivítalo deštivé počasí, ale na jejich aktivitách to nic nezměnilo. Děti hrály různé hry, soutěžily v týmové jízdě na lyžích, chůzi na chůdách a plnily bobříky odvahy, mlčení, střelby či plavce. Děti si také samy vyrobily týmovou vlajku, vymyslely název týmu – SURIKATY, PANDY, STLEJDOVÉ, a týmový pokřik.

Každé ráno jsme zahajovali rozcvičkou pod vedením Míši, Elišky, Lucky a Honzy s Tomášem.

Přijeli nás navštívit HZS a ZZS a předvedli svá „velká vozidla“. Děti si je prolezly, mohly si zastříkat a zeptat na zajímavosti, které je zajímaly. U ZZS si vyzkoušely transport ve vakuové matraci. Nezapomeneme ani na ukázku slaňování se zraněnou osobou od Standy Kouby. Během stanování se děti také dozvídaly informace o požárech, hasicích přístrojích, první pomoci, topografii, učily se pracovat s buzolou, vázat uzly, spojovat hadice ap.  V úterý navečer za námi přijeli psi se svými cvičiteli z Mochova. Předvedli nám super ukázky a děti s nimi mohly i pracovat. Ve středu se vydaly týmy na cestu za pokladem do Mračenic a plnily během trasy různé úkoly. Zvítězili všichni. Byli jsme se také koupat v místní nádrži. U Myslivečáku si děti zastříkaly a vyzkoušela se nová technika – plovoucí sací koš. Nechyběla ani koupel pod sprchou z CASky.  Velmi zajímavé bylo i drátkování, kde si mohly děti s instruktorkou vyrobit třeba srdíčko nebo náramek pro maminku. Dokonce za námi přijela i zmrzlina a ledová káva, které nás osvěžily v pátečním horku.

Na přípravu jídel v polní kuchyni dohlížela naše kuchařka Léňa spolu s Marsi, Veronikou a Lenkou.  O technické zázemí se staral Michal S., Martin, Robert, Michal J., Martin Sp. a doprovod jim dělal Kubík a Verunka. Děti se dočkaly i závěrečné diskotéky s DJ Robem.  Při sobotním závěrečném nástupu každý účastník Stanování 2020 získal pamětní list spolu s medailí a cenou, kterou si vybral podle umístění svého týmu.

Děkujeme sponzorům, kteří na tuto akci přispěli buď finančně či materiálně: Le&Co Jirny, V.&S. Schilling, p. Drbohlavovi, OÚ Bříství, členům SDH Bříství a příznivcům hasičů.

Poděkování patří i rodičům, kteří nás podporovali a pomáhali. Maminky se zapojily do pečení moučníků, či nákupu odměn, aby naši táborníci nestrádali. Dále patří dík i členům SDH Starý Vestec, kteří byli nápomocni při zakládání tábora a při aktivitách a v neposlední řadě také instruktorům a vedoucím – Michalovi T., Michalovi Č., Míše, Elišce, Lucce a Viktorovi. Dále i týmu mladých v zázemí a při pomoci s dětmi byli i: Kuba Ř., Tomáš L., Honza Ř.

Jsou to pro nás aktivity navíc, hledání nových témat, informací, zajišťování všeho potřebného, oslovování sponzorů, ale myslíme si, že když si děti vyzkouší stanování ve vojenských bažinách za deště i horka, noční hlídky, jídlo z polní kuchyně a nové činnosti, ke kterým se třeba ani nedostanou, tak mají alespoň zážitek, který jim nikdo nevezme.