Stanování 2012

15.08.2012 11:31

STANOVÁNÍ NA HORKÁCH OD 8. - 11.8. 2012

 

   Již každoročně Sbor dobrovolných hasičů v Bříství uskutečňuje v srpnu malé stanování na nedalekých Horkách. V letošním roce se přihlásilo 24 dětí, a tak obě vojenské "bažiny" byly dětmi zaplněné. Už středeční příjezd  hasičskou Avií byl pro některé děti opravdovým zážitkem. Ještě týž večer si všichni zahráli na Pašeráky, opékali buřty a zpívali u táboráku za doprovodu kytar.

   Čtvrteční ráno táborníci zahájili rozcvičkou a po vydatné snídani se vydali na výlet na Tejnici. Během trasy z Horek plnily 3 skupiny dětí různé úkoly – např. hledání nesprávných věcí v přírodě, testovaly své chutě, aby poznaly, co jak chutná. Taky zkusily, jaké že to jsou sloní kroky, slepičí skoky či žabáci. Během této cesty jim vyhládlo a tak se  výletníci posilnili svačinkou a přímo v Tejnici se naobědvali, protože jim tam byl oběd přivezen hasičskou Avií. Aby měly děti  i sladkou odměnu za splnění náročných úkolů,  musely si ji najít – a takový poklad plný bombonů si opravdu  zasloužily. Zpáteční cesta byla také náročná, ikdyž bez plnění úkolů, ale ani jedno dítě nevzdalo!!!!!! Po krátkém odpočinku a svačince nás přijeli navštívit kynologové ze Sadské, kteří nám ukázali, jak s pejsky cvičit, jak mají poslouchat, jak umí bránit. 

  Na noční večer byla pro děti připravena "Noční stezka odvahy s pohádkami". Během trasy, osvícené svíčkami se děti potkali s Večerníčkem, Krakonošem, Hurvínkem a Máničkou, nočními duchy, Káčou s čertem, strašidelnými zvuky a Hasičem sám, který zachraňuje princeznu. Po náročném zážitku děli ulehly do spacáků a spaly až do rána.

    Ani páteční den nebyl ledajaký. Po dopoledních hrách s papírovou vlaštovkou, s topografickými značkami a první pomocí, je přijela navštivit opravdová sanitka s posádkou záchranné služby, aby jim sanitku a vybavení předvedli. Nejvíce se dětem líbila vakuová matrace a jak se v ní mohly nosit. Po obědě děti absolvovaly brannou hru zručností všeho druhu – střelba ze vzduchovky, poznávání chutí, poznávání věcí pohmatem, opičí dráhu, bludiště, lovení jablíček a špendlíků ve vodě. Na závěr pátečního dne měly děti  diskotéku v maskách. Hudební rej si určitě užily a někteří  jedinci si odnesli i ocenění za své taneční kreace.

    Sobota byla posledním dnem tohoto stanování, a tak byla zpestřena ukázkou hasičské cisterny z SDH Přerov nad Labem a po dobrém obědě si děti opět hledaly zašifrovaný poklad, který hlídal čaroděj. Při závěrečném vyhodnocení dostaly děti kromě diplomů i Pamětní list ze stanování i se svojí fotografií. Jestli se stanování vydařilo??Zeptejte se dětí, ti Vám řeknou, jaké to bylo.

     Hodně času, prostředků a energie sice  stojí realizace takového malého stanování, ale vidět radost v dětských očích je nezapomenutelný zážitek.

Děkujeme členům SDH, kteří se vlastní akce zúčastnili, kteří zajišťovali jak technické a materiální vybavení tábora, tak i finančně se podíleli na akci. Další členové pomohli zajistit např.potřebné vybavení aj.. Velký dík patří i vedoucímu dětí, který dokázal pro ně vymyslet hry a zábavu na celou dobu stanování. Velké uznání zaslouží i kuchařky, neboť připravovaly veškeré jídlo v polní kuchyni a pro tak velkou skupinu se toho musí uvařit hodně.

  Taky bychom chtěli poděkovat sponzorům, kteří jsou nám nakloněni a pomáhají nám buď finančně nebo  materiálně zajistit zvláště akce pro děti.

Pekařství Bouček, Mochov

Michal Skořepa, Zemní práce, Bříství

OMEGA-BAKERY,Horní Počernice,

AVE Horní Počernice

Obecní úřad Bříství

p.R.Novák, Bříství

p.Drbohlav, Lipany